Evert Azimullah
Evert Azimullah reisde begin jaren zestig van Suriname naar Nederland en kwam al snel in contact met de Surinaamse Jongerenvereniging Manan (bezinning). Om deze Haagse vereniging een landelijkere uitstraling te geven, had maatschappelijk werker Harry Ganpat contact gezocht met een aantal Hindostaanse studenten in Amsterdam, onder wie Evert Azimullah, Dolf Mitrasing en Waldo Ramdihal. De Utrechtse student medicijnen William Lutchman werd de ideoloog en eerste voorzitter van Manan. De vereniging moest een Hindostaanse pendant worden van de Creoolse vereniging Ons Suriname in Amsterdam. Bezinning op de Surinaams-Hindostaanse cultuur was haar belangrijkste doelstelling.
De bijeenkomsten van de leden vonden plaats in clubgebouw De Haard in de Daguerrestraat 16 in Den Haag. Er werden lezingen en toneelvoorstellingen georganiseerd, maar er werd ook muziek gemaakt door de eigen Manan-band, die Kauwali-band heette als ze voor Surinaamse moslims optraden. Een belangrijke actie van het bestuur betrof de uitgave van een boek ter gelegenheid van de herdenking van 90 jaar Hindostaanse immigratie in Suriname. Onder verantwoordelijkheid van het driemanschap Azimullah-Ganpat-Lutchman verscheen in 1963 het boek Van Brits-Indisch emigrant tot burger van Suriname.
Ganpat en Azimullah gingen zich begin jaren zestig ook bezighouden met de handel in tropische producten. Samen richtten zij het Organisatiecomité Surinaamse Manifestatie op, met Azimullah als voorzitter en Ganpat als secretaris. Zij waren tevens de enige leden, later ook verenigd in de West-Indian Trading Company Ganazi. "Kwajongens waren we", zegt Ganpat achteraf en Azimullah bevestigt dat. Toen de handel professioneel begon te lopen, stapte Azimullah eruit en ging hij zich in Amsterdam serieus met zijn studie politieke wetenschappen bezighouden; in 1971 behaalde hij zijn doctoraal. Hij schreef een politieke biografie over Jagernath Lachmon (1986) en was van 1994 tot 2001 ambassadeur van Suriname in Nederland.
Bron: Annemarie Cottaar, Ik had een neef in Den Haag. Nieuwkomers in de twintigste eeuw, Zwolle 1998.