Landen en regio's

Servië

De migratie na de Tweede Wereldoorlog vanuit voormalig Joegoslavië naar Nederland bestond uit twee delen. In de jaren '70 werden er gastarbeiders geworven en in de jaren '90 kwamen vluchtelingen als gevolg van burgeroorlogen. Joegoslavië viel uiteen in Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Servië en Montenegro, Slovenië en Macedonië.

Tussen 1969 en 1975 werden honderden vrouwen in Joegoslavië gerekruteerd om in West-Brabant aan de slag te gaan. De Joegoslavische vrouwen die in de Roosendaalse fabrieken werkten, kwamen vooral uit Zuid-Servië. Ze werden ondergebracht in het voormalige klooster in Bosschenhoofd, dat voor de gelegenheid is omgedoopt in Kuća Morava.

1945-heden

Oliecrisis van 1979

Na de oliecrisis van 1973 stegen de olieprijzen in 1979/1980 wederom sterk. De oorzaak van de oliecrisis van 1979 (ook wel de tweede oliecrisis genoemd) lag in de onrust in het Midden-Oosten waar de sjah van Perzië, Mohammed Reza Pahlavi, tijdens de Iraanse Revolutie moest vluchten om plaats te maken voor de Iraanse islamitische leider ayatollah Khomeini. Het nieuwe regime zette de olie-export weliswaar weer in gang, maar bood een lager volume op de markt aan waardoor de prijzen stegen.