Migratiemotief

Ambulante beroepen

Voor een aantal beroepen loonde het lange tijd niet om je ergens permanent te vestigen, eenvoudigweg omdat er te weinig vraag was. Dat gold vooral voor kleinere (plattelands)gemeenschappen, maar in de tijd dat er nog geen goed en snel vervoer bestond, ook in steden. Denk aan het repareren van gebruiksgoederen (stoelen, koperen ketels of paraplu’s, het slijpen van messen), allerlei soorten handel (van paarden tot bezems), het vertonen van kunsten (kleine circussen, kermisattracties), al dan niet met dieren( beren, aapjes, papegaaien), en het maken van muziek, op straat, in café’s of op bruiloften. Een aantal van deze beroepsuitoefenaren besloot om dit in gezinsverband te doen en al doende rond te trekken, om zo voldoende opdrachten en inkomsten te krijgen. Tot het midden van de negentiende eeuw sliepen die gezinnen bij boeren in de schuur of in goedkope logementen, om daarna over te gaan op woonwagens. Die werden tot ver na de Tweede Wereldoorlog gebruikt als mobiele woonvorm. In Nederland kennen we deze groepen als woonwagenbewoners, kermisreizigers en Sinti en Roma. Een aantal van hen kwam uit het buitenland (de Balkan, Midden Europa, Italië, Frankrijk en Duitsland) anderen waren hier geboren. Door de opkomst van de consumptiemaatschappij en de daarmee verbonden beschikbaarheid en korte levensduur van spullen en de opkomst van bioscopen en televisie nam de vraag naar de goederen en diensten van ambulante beroepsuitoefenaren in de laatste halve eeuw sterk af. Veel van hun nakomelingen hebben zich dan ook min of meer gevestigd en zijn in andere sectoren terecht gekomen.

Ambulante beroepen

1900-1945

Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog, die ook de Wereldoorlog of de Grote Oorlog werd genoemd, was een wereldoorlog gecentreerd in Europa die begon op 28 juli 1914 en duurde tot 11 november 1918. Nog altijd is 11 november bekend als wapenstilstandsdag. Voor een deel werd de wapenwedloop in 1912 en 1913 aangespoord door nationalistische en militaristische groepen, die hun regeringen passiviteit in het gezicht van externe bedreigingen verweten. Sommige historici hebben gewezen op de toenemende populariteit van het militarisme en het radicaal-nationalisme in Europa als oorzaken voor de oorlog.

1945-heden

Uitbreiding van de Europese Unie

De uitbreiding van de Europese Unie is een proces waarbij nieuwe staten toetreden tot de Europese Unie. Het proces begon met de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal door België, de Bondsrepubliek Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland in 1952. Sindsdien is de Europese Unie zeven keer uitgebreid en na de laatste uitbreiding met Kroatië in 2013 heeft zij 28 lidstaten.